L'esper fa pas mestièr per entreprene e nimai lo capitar per contunhar. Guilhèm d'Aurenja

12 mars 2012

França e nucleari

L'istòria nucleara francesa comença d'efièch en 1948 amb un pichon nom : Zoe. Es lo nom feminin de la primièira pila atomica de combustibla d'oxida d'uranium natural moderat amb d'aiga pesuga. Fornís a pro pena qualques quilowatts mas l'essencial es aquí : produccion de radioelements per la recerca fondamentala que seguirà.
Aquesta pila es la primièra resulta tocabla del comissariat a l'energia atomica, CEA, creat pel General de Gàllia en octòbre de 1945. D'unes dison que foguèt impressionat per la poténcia desgajada dins las espetadas de Nagasaki e Hiroshima d'agost de la quita annada. Pensava dotar França a l'encòp de mejans de produccion electrica d'escala granda e de matièras fissiblas per l'arma atomica, aplech d'indenpendéncia, alara que las doctrinas Truman e Jdanov venentas pausan lo quadre teoric de la guèrra freja . Tanplan dins aqueste periòde de rebastison d'aprèp-guèrra se compren l'urgéncia e necessitat de tornar metre de pè l'industria e per aquò trobar l'energia movedissa d'aquela.
Fins a 1970 sièis reactors produison cinc del cent del consum total. Puèi, en octòbre de 1973 la guèrra del Kippour entre Israël e Egipta al sud e Israël e Siria al nòrd faguèt doblar lo prètz del barril de petròli pels países de l'OPEP. França, que cremava fòrça petròli fins ara per produisir electricitat, passèt a l'estadí industrial de sa politica nucleara per tal de parar al truc petrolièr. Dins l'encastre de la planificacion (6°plan) lo pargue nuclear francés es enauçat de 55 novèls reactors de 900 MW cadun entrò la fin de 1980.
D'ara enlà lo país s'autosufís energiticament. Aquel creissement espectacular amortís los efièches del truc petrolièr mas augmenta lo risc d'auvaris degut al nombre de caudièiras nuclearas : es indefugibla.
La seguretat de las centralas francesas es questionada lo 17 d'octòbre de 1969 a St Laurens ont un còr de reactor comença de fondre : eveniment classat nivèl 4 de l'escala INES* que n'en compta sèt.
Seguís Saclay en 1979, St Laurens en 1980, Bugey en 1984, La Hague en 1986, Tricastin en1987, Blayais en 1999, dins la Manche en 2002, Cattenom en 2005 ....
Sonca en França e la tièra es pas cap exaustiva.
Anam pas dintrar dins la polemica entre incidents o accidents ni dins la terminologia tecnica o oficiala. Lo nòstre punt de vista es subretot ciutadan. 
Es a dire que volèm pausar de questions e comprene, coma dins lo foncionament normal d'una democracia. Lo temps dels chècs en blanc a EDF es acabat : Tchernobyl es passat per aquí.
Nos pausarem de questions de fons, de causida "societala" lo còp que ven.


*International Nuclear Event Scale
*Escala Internacionala dels Eveniments Nuclears

Soulcraft

ps : agacha defòra !

Aucun commentaire: