L'esper fa pas mestièr per entreprene e nimai lo capitar per contunhar. Guilhèm d'Aurenja

10 avril 2012

Pascas e Pascadas

Una pascada es totjorn mai espessa qu'un pescajon.
Profecham de la temporada pascala, fèsta crestiana pegada fa de temps sus una anteriora data pagana, per parlar cosina.
Un còp èra, en Occitània, i aviá la tradicion de la Pascada. Plan nomada puèi qu' aquesta recèpta de cosina occitana se preparava mai que mai per ola fèsta pascala (mes d'abrial). A la debuta aquesta preparacion es sortida de Roergue mas es coneguda ara de totes los golards que son al fial. Los ingredients son tan simples e de bon trobar que pauc nombroses : dos o tres uòus del jorn, 50 cl de farina de cereala e 25 cl empr'aquí de lach, una o doas cebas. La bastison se debana en tres fasas : 
  1. Dins una padena, fasètz revener las cebas segon la vòstra convenéncia de coseson (ieu, aimi l'amarum de las cebas un pauquet rabastinadas).
  2. Dins un cuol de pola (tèrmi sabent de cosina ; un ensaladièr del fons redond, pels neofits), mesclatz amb una forqueta o un foet lo lach amb los uòus en primièr puèi ajustatz la farina pichon pichon. Salatz a vòstre gost.
  3. Per acabar, vojatz lo contengut dins la padena e fasètz coire dapasset de fuòc pichòt.
La darrièra manòbra serà de revirar la pascada dins la padena coma un pescajon (atencion al denaut).
Vesètz qu'es una recèpta lèu facha, economica e bona qu'es pas de creire. Personalament i apondi de còps tròces de carnsalada coma de lardons o quora se trapa de boçins de fromatge de Rocafòrt o maitas composicions de mon prètzfach. I ajusti percòps de verdum coma de fuèlhas de bletas per exemple. M'arribi de m'alestir lo repais de miègjorn de l'endeman en far un entrepan amb una pascada. Balha de vam a un onèsta òme (femna o enfant atanben) per lo demai de la jornada. Evidentament es pas de comparar amb lo daquòs merdic-industrial e nociu per la santat que se pòt crompar a prètz d'aur dins los grands M o los grands Q e ont es grand aquí dedins pas que lo mesprètz de la practica e de sa santat.
Sus aquò, topinejatz plan en saber que cal pas mai, un còp afièch, d'un quart d'ora per s'aprestar lo plat de l'occitan dinamic !
soulcraft
ps : agacha defòra e tanben dins lo frigò!        

Aucun commentaire: